Sessie Best Practice

Ondanks dat evenementen als PICNIC Jr hard nodig zijn om een vliegwiel effect te geven aan onderwijs innovatie, zijn er ook vele initiatieven te vinden in Nederland die wel al een succesvolle combinatie weten te maken tussen onderwijs en de mogelijkheden die digitale media bieden. In de sessie ‘creatieve tools’ liet een 7-tal projecten hun kijk op innovatie en onderwijs zien en lieten ze een aantal projecten de revu passeren met bewezen succes. Deze sessie was mede mogelijk gemaakt door de steun van Breedbandnetwerk Onderwijs Amsterdam.

L3d – Active Worlds

foto-033.jpg

L3d geeft lessen in en over een 3D omgeving voor scholieren, zowel uit het basis- als uit het voortgezet onderwijs. Deze lessen worden gegeven met behulp van het programma Active Worlds (afgekort AW). Met dit programma is het mogelijk om zelf je eigen virtuele werelden in te richten en vorm te geven in een speciaal educatief universum waarin L3D ondersteunt. Bekijk hier de presentatie: presentatie-l3d.pdf

Kunst en Cultuur Drenthe – Verhalen spinnen of De Ruimtewacht

Verhalen spinnen is een kunsteducatief project voor leerlingen en leerkrachten van de groepen 7 en 8 van de basisschool. Tijdens het project gaan de leerlingen via de website verhalen schrijven. Dit doen ze samen met 6 professionele kinderboekenschrijvers.

Ranj – Masters of Makeover of SharkWorld

image_masters-of-makeover.jpeg

Ranj serious games heeft in opdracht van de opleidingsfondsen OTIB, voor het Technisch Installatiebedrijf en OOI voor de Isolatietechniek een online game ontwikkeld waar jongeren op een aantrekkelijke manier veilig en gezond leren werken. De spelers ervaren in de game welke gevolgen het kan hebben als de veiligheidsvoorschriften niet worden toegepast; variërend van oorletsel, tot rugpijn en extra stress. Ben jij de Master of Makeover?
Waag Society – Games Atelier

games-atelier.png

Locatie gebaseerd playful learning. Dat is wat Waag Society met Games Atelier voor iedereen, altijd en overal beschikbaar wil maken. Eerder ontwikkelde Waag Society het succesvolle Frequentie 1550 , een locatie gebaseerd geschiedenisspel, waarmee jongeren gewapend met een mobiele telefoon, GPS, en UMTS de stad konden ondekken, hoe hij was is 1550. Doel van het Game Atelier is om verder te gaan dan dat en jongeren een uitdagende leeromgeving te bieden waarbinnen ze hun eigen talent kunnen ontdekken en ontwikkelen. De jongeren en docenten kunnen met Games Atelier toe werken naar een eigen (mobile) game in hun directe omgeving. Games Altelier is nog in ontwikkeling en wordt vanaf begin 2008 aangeboden.

Cinekid/IJsfontein – Cinekid Studio

Cinekid Studio

Amstel instituut – Robocup Junior

RoboCup Junior is een competitie met robots voor het basis- en voortgezet onderwijs. Gestart als een initiatief vanuit Australië wordt het nu in meer dan 20 landen over de gehele wereld gespeeld. RoboCup Junior stimuleert het uitwisselen van kennis, communicatie en teamwerk. Schoolteams bouwen en programmeren robots om te spelen tegen andere teams in één van de drie robot uitdagingen: Dansen, Redden en Voetbal. Hoe bouwen en programmeren scholieren robots voor de competitie?

Scholieren kunnen Lego Mindstorms gebruiken samen met RoboLab, RIS, Coach of andere software, maar ook andere kits zoals Fischer techniek of de kleine omnidirectionele joBot samen met roboPAL kunnen worden gebruikt. Er mag gebruik worden gemaakt van ieder soort robot en software, maar Lego is in Nederland favoriet.

FabLab – Digitale Revolutie

fablab6.JPG

De digitale communicatie revolutie ligt achter ons. Het is tijd voor de volgende… Personal Fabrication. De mogelijkheid ‘to make almost anything’, thuis met desktop machines. Het ligt nu (bijna ) binnen handbereik door een concept uitgedacht door Neil Gershenfeld van MIT. Het heet een FabLab, en bestaat uit een set machines, waarmee zo niet alles, dan toch veel kan worden ontworpen en gerealiseerd.

img_3495.JPG

Geinteresseerd? Bekijk de Fablab presentatie: presentatie.pdf

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.