FabLab Jr

De FabLab Jr workspace

Met goed aansluitende ontwerpopdrachten lieten ze in de workshop FabLab zien dat, hoewel FabLab eigenlijk bedoeld is voor uitvinders, hobbyisten, kunstenaars en ontwerpers, middelbare scholieren van allerlei niveaus ook erg enthousiast gemaakt kunnen worden voor productiemachines.

De opdracht voor de jongeren was om telefoonverklikkende ‘goodies’ te maken in de vorm van hanger, armband of riem. Het eigen ontwerp licht dan op als je telefoon afgaat of er een bericht wordt ontvangen. Het was inspirerend om te zien hoe verschillende groepen kinderen totaal anders aan de slag gingen. De eerste groep van het Montessori College bleef lang tekenen, alternatieven bedenken en perfectioneren terwijl andere groepen jongeren al na 5 minuten vonden dat ze klaar waren om met de machines aan de slag te gaan. Het was ook leuk om te zien dat een groep die ongemotiveerd aankwam helemaal enthousiast werd toen de eerste leerling er één afhad.

Eén van de telefoonverklikkers in de laser cutter

Jongeren aan het werk in FabLab Jr

Een aantal telefoonverklikkers

Niet alleen voor de jongeren maar ook voor Studio Sophisti de bedenkers en gevers van de workshop waren het twee leerzame en leuke dagen. Opvallend voorbeeld was dat de pop/sport/auto bladen nauwelijks werden aangeraakt, en juist grafische tijdschriften als Items en ‘design’ koffietafelboeken als inspiratie werden genomen. In de nabije toekomst worden in losse workshops nog meer jongeren bij het Fablab betrokken.Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.